Archief voor categorie Competitie

Terugblik seizoen 2014-2015

Het is een ongemeen spannend jeugdkampioenschap geweest, het seizoen 2014-2015 gaat de annalen in als vechtschaak in elk kampioenschap.

Bij de meisjes was het gehele seizoen een strijd tussen Elaine de Bie, Mandy van Dijke en Kelsey Bogers. Maar ook outsiders Charlotte de Bie en Barbara Abarbanel lieten van zich horen. Eerst won Mandy van Kelsey, maar Mandy liet halfjes liggen tegen Sophie Lovell en Charlotte. Elaine won wel al haar partijen maar was tot aan ronde zeven niet zeker van haar derde titel. Als Kelsey de laatste ronde zou winnen was niet Elaine, maar Kelsey kampioene op grond van een beter SB-resultaat.
Nadat de rookwolken waren opgetrokken stonden Elaine, Mandy en Kelsey op 1, 2 en 3.
Dit belooft wat voor het nieuwe seizoen!

Het ‘nieuwe’ K.O. (formule bedacht door Robert Huizer), was erg verrassend en een waar spektakel. Er zijn in de nieuwe formule vier aparte groepen: Opstapjes 1&2, Stap 1, Stap 2 en Stap 3. Elk heeft zijn eigen kampioen. Eerder was dan de winnaar van Stap 3 automatisch de algemene K.O.-kampioen, maar geheel eerlijk is dit natuurlijk niet. Daarom mag elke kampioen de “hogere” kampioen uitdagen, waardoor iedere winnaar de algemene kampioen kan worden.
Voor de winnaar van Opstapjes 1&2 geldt dus de langste route; eerst winnen van Stap 1 dan Stap 2 etc.
Alleen was er maar één uitdaging, Simon de Pooter (winnaar Stap 2) daagde Wouter Kunst (Stap 3) uit. Wouter speelde gefocust en vroeg ook om alle toeschouwers op afstand te houden. Dit had een goede uitwerking en Wouter won dan ook verdiend met 2-0 de K.O.-beker van 2015.

Het officiële jeugdkampioenschap van Bergen op Zoom (er zijn immers geen andere schaakverenigingen in ons rustieke stadje) was, het wordt bijna eentonig, ook een spektakel van de bovenste plank. De afgelopen vier jaar was het jeugdkampioenschap een gelopen race. Honderd en bijna honderd procent scores waren voor de kampioenen hun deel. Eindelijk gingen de jaren van weleer van kracht. Na periode 1 waren er zelfs drie spelers die de eerste plaats deelden.
Periode 2 kende twee uitvallers voor de titelstrijd (Wouter Kunst en Ruben van Poelje) zodat het in periode 3 ging tussen Mees Schillemans en Simon de Pooter.
De spanning was te snijden omdat beide kandidaten punten gingen morsen. Dusdanig dat een van beiden niet eens de Koningsgroep zou gaan winnen (!). Maar het ging om de titel en niet de ritwinst (men zie de Tour de France). Hitchcock of Stephen King kon het vervolg niet bedenken: Simon verrekende zich! Hij bood remise aan tegen Ruben van Poelje, ervan uit gaande dat dit genoeg was voor de titel. Helaas, maar ook hier zeg ik: dit belooft wat voor het nieuwe seizoen!

Uitslagen en standen:
Eindstand periode 3 (PDF).
Overzicht periodekampioenen (PDF).

Het nieuwe seizoen gaat van start op dinsdag 8 september. Ik zal tegen die tijd een mail de deur uit sturen. Onze jeugdafdeling hoopt iedereen weer te mogen begroeten, maar als er schakertjes zijn die willen stoppen, geef dit dan op tijd door aan de secretaris of de jeugdleider.

Alvast een fijne zomervakantie toegewenst!
Met vriendelijke groet,
Oliver de Hert
Jeugdschaak B.S.V.

Nog geen reacties

Mees Schillemans is de nieuwe BSV Jeugdkampioen

Het BSV Jeugdkampioenschap is inmiddels afgerond. Mees Schillemans is de nieuwe BSV-jeugdkampioen, op maar één punt gevolgd door Simon de Pooter.

In de K.O. zijn er reeds twee kampioenen te bejubelen.
Charlotte won van zusje Dominique de Bie in de groep Opstapje 1 & 2.
In Stap 2 was Simon de Pooter te sterk voor Ruben van Poelje, het werd 2-0. Ruben heeft wel de laatste twee weken eindexamen gedaan en uiteraard heeft dat invloed gehad. Pieter de Vos kwam tijdens de barrage erg dicht bij een plaats in de finale, maar Ruben speelde bekwaam de tijd uit. Simon de Pooter heeft al laten weten om de kampioen van Stap 3 te willen gaan uitdagen voor de algehele titel van KO-kampioen 2015.

Bij het meisjeskampioenschap heeft Elaine de Bie zich een stap dichter bij haar derde titel gebracht door van concurrente Mandy van Dijke te winnen. Kelsey Bogers is nu nog het enige gevaar van Elaine. Aankomende dinsdag zal de beslissing gaan vallen.

In dit document (PDF) vind je weer alle uitslagen en alle standen.

Nog geen reacties

Standen derde periode

De derde periode is bijna afgelopen, maar in de diverse nevencompetities wordt nog volop gestreden.
Alle uitslagen en standen vind je in dit document (PDF).

Nog geen reacties

Bijna-eindstand periode 3

Inmiddels is periode 3 al weer bijna afgelopen, wat gaat dat toch snel! Alle uitslagen en standen vind je weer in dit document (PDF).

Nog geen reacties